Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Xάνει τη μάχη το σύστημα διαπλοκής και μαζί με ΝΔ-Ποτάμι διαστρεβλώνει και παραπληροφορεί

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Σε κατάσταση πανικού έχει περιέλθει το σύστημα διαπλοκής που βλέπει να ναυαγούν τα σχέδια του για ματαίωση της διαδικασίας αδειοδότησης και πτώσης της κυβέρνησης.
Οι εκφραστές του πιο παλαιού, φθαρμένου πολιτικού κόσμου σε αγαστή συνεργασία με το μιντιακό σύστημα παραεξουσίας, δίνουν μια ύστατη μάχη οπισθοφυλακής, με στόχο να ανατρέψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει επιτέλους τάξη και κανόνες στην ζούγκλα της τηλεοπτικής αγοράς.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, κάνουν ακόμη και τώρα, ότι περνά από το χέρι τους, για να σώσουν το εξωθεσμικό εξάμβλωμα της μεταπολίτευσης, που οδήγησε την χώρα στη πολιτική και οικονομική χρεοκοπία, εξυπηρετώντας αποκλειστικά ιδιοτελή συμφέροντα σε βάρος του γενικού, δημοσίου συμφέροντος.
Και φανταστείτε ότι όλοι αυτοί, εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως εκσυγχρονιστές μεταρρυθμιστές του πολιτικού συστήματος!
Αραγε ποιά μεταρρύθμιση ευαγγελίζονται για τα δεινά που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η στενή, ανάρμοστη σχέση εξάρτησης οικονομικών, μιντιακών και πολιτικών συμφερόντων;
  • Ξεχνούν τη οργή του Κώστα Καραμανλή  για τους «νταβατζήδες» της πολιτικής ζωής και την αποτυχημένη προσπάθεια του ίδιου και του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να περάσουν τη ρύθμιση για τον βασικό μέτοχο στις επιχειρήσεις ΜΜΕ;
  • Εχουν λησμονήσει την πραξικοπηματική, εξωθεσμική αποπομπή του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011; Εκλεγμένος πρωθυπουργός με νωπή τη νομιμοποίηση από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, αναγκάσθηκε να παραδώσει την εξουσία σ΄έναν μη εκλεγμένο, τραπεζίτη, τον Λ. Παπαδήμο, γιατί έτσι ήθελαν και επέβαλαν τα εγχώρια και ξένα αφεντικά της διαπλοκής.
  • Μόλις πριν λίγους μήνες τα ίδια αφεντικά της ενημέρωσης που λυμαίνοντας τις κρατικέ προμήθειες και τα δημόσια έργα την εποχή της μεταπολίτευσης, το περασμένο καλοκαίρι, δεν κίνησαν γη και ουρανό από τα ΜΜΕ που ελέγχουν για να βγει το ναι στο δημοψήφισμα, μέσα από ένα όργιο παραπληροφόρησης και μαύρης προπαγάνδας που δεν είχε ξαναδεί ποτέ ο τόπος;
  • Αυτή είναι η λοιπόν η διαφάνεια και η θεσμική λειτουργία των ΜΜΕ που υπερασπίζονται οι πολιτικοί απολογητές του παλαιού καθεστώτος. Είναι αυτοί που 25 χρόνια μιλούσαν θεωρητικά για την ανάγκη επιβολής τάξης στη ζούγκλα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά στη πράξη δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αμφισβητήσουν την εξουσία των μεγάλων αφεντικών.
  • Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθορίσθηκε εξ αρχής από τη προθυμία του να δώσει τα διαπιστευτήρια του στην παραπαίουσα οικονομική και μιντιακή εξουσία. Ειχε άλλωστε ανοικτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Το ίδιο και ο Στ. Θεοδωράκης. Μιλά δήθεν κατά της διαπλοκής, αλλά πράττει υπέρ των συμφερόντων της.
  • Στο ΠΑΣΟΚ η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να απογαλακτισθεί από την πατρωνεία του Ε. Βενιζέλου, που οι σχέσεις του με το παραθεσμικό σύστημα της διαπλοκής ήταν πάντα άριστες. Το ίδιο και του Α. Λοβέρδου. Το απέδειξαν και οι δύο κατά την διαδικασία αποπομπής του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Εκαναν ότι μπορούσαν για να τον ρίξουν, όπως ήθελαν αι βουλαί των εξωθεσμικών κέντρων. Και όπως δείχνει η στάση τους στη Βουλή, η έξαλλη υπεράσπιση του τωρινού καθεστώτος ανομίας, εξακολουθούν να μάχονται στο ίδιο στρατόπεδο.
Στη μάχη απελπισίας που δίνουν ΝΔ, Ποτάμι κι ένα μεγάλο κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν απόψεις, να παραποιούν στοιχεία και να εμφανίζουν τους «νταβατζήδες της δημόσιας ζωής,  ως την εγγύηση της διαφάνειας και της Δημοκρατίας.
Η κατάντια των πολιτικών υπεργολάβων της διαπλοκής, είναι τέτοια, που δεν αισθάνονται καμία αιδώ προκειμένου να υπερασπισθούν ανοικτά τα συμφέροντα των μεγάλων εργολάβων και αφεντικών της ενημέρωσης.
Στην αρχή καταβλήθηκε εργώδης προσπάθεια να γίνε το άσπρο-μαύρο και να δειχθεί ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, για τον περιορισμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών σε ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε Γερμανία, Κύπρο, Ισπανία κ.α
Η επιχείρηση όμως παραχάραξης στοιχείων και εγγράφων από πρεσβείες έπεσαν στο κενό καθώς αποδείχθηκε και πάλι ότι οι άδειες ιδιωτικών καναλιών γενικού περιεχομένου, επίγειας ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας, δεν ξεπερνούν τις 5 στη Γερμανία, με τον 8πλάσιο πληθυσμό!
Η διαστρέβλωση της δήλωσης Βερναρδάκη
Οι εγχώριοι εντολοδόχοι της διαπλοκής, δεν το βάζουν όμως κάτω. Βρήκαν λοιπόν ευκαιρία και επανέφεραν το θέμα, Μία δήλωση του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης Χ. Βερναρδάκη, για την ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου στη λειτουργία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, που έγινε στη Βουλή, αποτέλεσε το «κόκκινο πανί», των αδιάφορων για άλλα σοβαρά θέματα, εκπροσώπων του παλαιού πολιτικού «καθεστώτος».
Που ξεχνούν προφανώς, εσκεμμένα, ότι η τηλεόραση δεν είναι σούπερ μάρκετ, αλλά αποτελεί κοινωνικό αγαθό και τελεί συνταγματικά, υπό τον έλεγχο του κράτους.
Ο κ. Βερναρδάκης, τόλμησε λοιπόν να χαρακτηρίσει «παθογένεια» την αυτονόμηση των πολιτικοικονομικών κύκλων που καταχρώνται το θεσμικό τους ρόλο.
Είπε συγκεκριμένα, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής:«Μια από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η κατάχρηση του ρόλου τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια από τις βασικές παθογένειες της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Ευρώπη, είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διά μέσου των ΜΜΕ, που κάνουν κατάχρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ενημέρωσης. Προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Τι ρύθμιση; αυτό είναι ένα άλλο θέμα».
Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες τι ακριβώς εννοούσε σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Χρειάζονται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο πρέπει να λειτουργούν και το οποίο δεν υπάρχει. Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία».
Δεν ήθελε και πολύ η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλοντας ότι απειλείται «η ελευθερία του τύπου» και μιλώντας για καθεστωτικές αντιλήψεις!!!
Για τη ΝΔ η εφαρμογή των συνταγματικών κανόνων και η επιβολή όρων και και κανόνων διαφάνειας σ΄ένα αρρύθμιστο επί 25 χρόνια τηλεοπτικό τοπίο, πλήττει την ελευθεροτυπία. Ζητά μάλιστα από τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τις δηλώσεις.
Η ανακοίνωση της ΝΔ
«Όταν υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει, μέσα στη Βουλή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως “παθογένεια της Δημοκρατίας”, τότε η ελευθερία του Τύπου απειλείται.
»Τέτοιου είδους καθεστωτικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση κ. Βερναρδάκη, οφείλουν άμεσα να τις καταδικάσουν ο πρωθυπουργός και ο “υπουργός – καναλάρχης” κ. Παππάς.
»Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στη συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας».
Ευκαιρία έψαχνε και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη για να υπερασπισθεί τα αφεντικά της διαπλοκής. 
«Η απίστευτη δήλωση του κ. Βερναρδάκη ότι «μία από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης» επιβεβαιώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενημέρωση» σχολίασε το Ποτάμι.
«Την θέλει απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες τα Μέσα προφανώς και είναι αυτόνομα και όχι ελεγχόμενα. Ο έλεγχος του κράτους εξαντλείται στην τήρηση των νόμων και όχι στην υπαγόρευση περιεχομένου. Αν θέλουν να χτυπήσουν τη διαπλοκή και το μαύρο χρήμα ας οργανώσουν το ΣΔΟΕ και τους αρμόδιους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς.
Συνέδεσε μάλιστα την υπόθεση αυτή με τη δημιουργία Μητρώου των διαδικτυακών ΜΜΕ.
»Οι κυνικές δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες του Ποταμιού για το τι έχουν σκοπό να κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο του διαδικτύου. Η κυβέρνηση απαντώντας παρουσιάζει ως προαιρετική την ένταξη των ιντερνετικών Μέσων σε Κυβερνητικό Μητρώο. Θα ήταν προαιρετική αν η ένταξη δεν ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Δηλαδή αν δεν έρθεις μαζί μας, δεν έχει διαφήμιση.
»Το Μητρώο είναι κυβερνητικό διότι δε λειτουργεί υπό κάποια ανεξάρτητη αρχή αλλά υπό την τελική ευθύνη του υπερ-Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης. Όπως και το «μοντέλο» του υπερ-Υπουργού κ. Ν.Παππά στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι είναι καθαρό τι θέλουν. Οι Υπουργοί το ομολογούν δίχως ντροπή» καταλήγει το Ποτάμι.
Η σκληρή ανταπάντηση Βερναρδάκη
Μετά τις ανακοινώσεις αυτές, ο κ.  Βερναρδάκης επανήλθε και με νέα δήλωσή του τονίζει πως «αναμενόμενο θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία».
Αναλυτικά η δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη:
«Είναι αλήθεια ότι σήμερα στη Βουλή έκανα μία απίστευτη δήλωση η οποία είναι η εξής: «Πιστεύω ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ που δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση».  Συμπλήρωσα μάλιστα λέγοντας κάτι επίσης απίστευτο, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ «Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία».  Απίστευτα και πρωτάκουστα πράγματα. Όχι για την κοινωνία. Αλλά για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης Τύπου του Ποταμιού.
Το ίδιο απίστευτο θα φανεί στον συντάκτη του Ποταμιού (που προφανώς ουδεμία σχέση έχει με τη Δημοσιογραφία ή τα ΜΜΕ) το να μάθει ότι καθημερινά σχεδόν παραβιάζονται στην Ελλάδα οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (http://www.esiea.gr/arxes-deontologias/) κάτω από το βάρος των απαιτήσεων και των πιέσεων των εκδοτών, καναλαρχών και ιδιοκτητών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Από αυτές τις Αρχές έχουν εδώ και καιρό αυτονομηθεί πολλά ΜΜΕ. Ιδού μερικές μόνο:
α. Να θεωρούν πρώτιστο καθήκον προς την κοινωνία τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβονται και να τηρούν το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδουν την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις.
ε. Να ερευνούν προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσουν.
στ. Να επανορθώνουν χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση.
Απίστευτο θα φανεί επίσης το Αρθρο 3 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ το οποίο αναφέρει:
Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της.
Γι αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα, που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
β. Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.
γ. Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
δ. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.
Μήπως ΚΑΙ η ΕΣΗΕΑ θέλει την Ενημέρωση να είναι «απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα»;
Απίστευτα πράγματα για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης του Ποταμιού όλα αυτά!
Μήπως όμως του φαίνονται απίστευτα και πρωτάκουστα τα παρακάτω;:
– Η χωρίς όρια αναπαραγωγή της φρίκης κατά την κάλυψη ενός θλιβερού γεγονότος της τρέχουσας επικαιρότητας, με θύμα ένα τετράχρονο κορίτσι, εκ μέρους συγκεκριμένων μέσων (5/5/2015)http://www.esiea.gr/i-xoris-oria-anaparagogi-tis-frikis-de/
– Η προκλητική αυτή συμπεριφορά, από δημοσιογράφους που λειτουργώντας ως εγκάθετοι, προκαλούν τη γενική αγανάκτηση. Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη των διευθυντικών και άλλων επιτελικών στελεχών όλων των Μέσων. (3/7/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-kane/
–  Τα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις,  το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».(22/4/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-diap-2/
Για να αναφερθούμε σε λίγες μόνο ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ.
(Οσοι επιθυμούν ας διαβάσουν τον αντίστοιχο Κώδικα Δεοντολογίας της Κύπρου που συνέταξε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας η οποία συστάθηκε το Μάϊο του1997 από το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών Ηλεκτρονικών Μέσων και της Ενωσης Συντακτών Κύπρου http://www.cmcc.org.cy/about_us_gr.html )
Αλλά και πέραν των Αρχών Δεοντολογίας οι οποίες παραβιάζονται από τα ΜΜΕ, φαίνεται απίστευτο στον συντάκτη της ανακοίνωσης του Ποταμιού το ότι πολλά ΜΜΕ, κυρίως, διαδικτυακά, αντιγράφουν με την γνωστή μέθοδο του Copy-Paste τόσο το περιεχόμενο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου όσο και το πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων ΜΜΕ το οποίο είναι προϊόν κόπου και έρευνας δημοσιογράφων; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν κάποιοι δια της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας;
Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν «γαλέρες» με ανασφάλιστα «μπλοκάκια» των 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας;  Χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με την κρατική διαφήμιση να μοιράζεται κάτω από το τραπέζι;
Αυτή τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι υπερασπίζεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης του Ποταμιού. Και αυτό φυσικά ΔΕΝ είναι απίστευτο.
Αντίθετα ήταν απολύτως αναμενόμενο!
Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία.
Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά.
Τους «τυποκτόνους» νόμους (όπως τον 1178/81 και τον 2243/30 του 1994) και ρυθμίσεις να τους αναζητήσουν στις περιόδους που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτά τα «απίστευτα» δήλωσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προωθεί την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο λέει ότι θα καταψηφίσει το Ποτάμι. Απίστευτο;».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)