Χρεος, Νομισματικη Κυριαρχια και ΑναπτυξηPanayotis Economopoulos·

Χρεος, Νομισματικη Κυριαρχια και Αναπτυξη
Σε προσφατη αναρτηση μου ανελυσα και υπολογισα οτι η Ελληνικη κριση ηταν η κυρια αιτια της μειωσης της εξυπηρετησης του κρατικου και του ιδιωτικου χρεους των αλλων (εκτος Κυπρου) οικονομιων της ΕΖ. Αυτη η μειωση ειναι τουλαχιστον ιση της αξιας του συνολου του Ελληνικου χρεους! Απο την αλλη μερια, η Ελληνικη οικνομια ειχε μια απωλεια απο την πτωση του ΑΕΠ ιση με το 25% αυτου και μια απωλεια δυνητικης αυξησης του ΑΕΠ στα τελευταια 6 χρονια ιση με το 25% του ΑΕΠ. Δηλαδη η Ελληνικη οικνομια εχει μια συνολικη απωλεια εισοδηματος της ταξης του 50% του ΑΕΠ! Αυτη η απωλεια ειναι ιση περιπου με 120 δισ. ευρω. Αν θεωρηθει υποθετικα οτι αυτη η πραγματικη και δυνητικη πτωση εισοδηματος ειναι η υπολογισμενη απωλεια του δανειζομενου και ο δανειστης εχει κερδισει απο την κριση του δανειζομενου και ακολουθως την επιστρεψει σε αυτον με την μορφη της εκπτωσης. Τοτε σε αυτην την περιπτωση οι οικονομιες της ΕΖ εχουν καθαρο κερδος 220-240 δισ. ευρω αναλογα σε ποιο ποσο υπολογιζεται το Ελληνικο χρεος!
Σημειωτεον οτι ενα δανειο εχει κινδυνο απωλειας και για αυτο ο δανειστης απαιτει την χρεωση τοκου που υπολογιζει αυτον τον κινδυνο. Αν ερθει η απωλεια τοτε ο δανειστης ειναι υποθετικα καλυμενος και απο τον τοκο που εχει υπολογισει αλλα και απο την εξασφαλιση απο περιουσιακα στοιχεια. Αλλα στην περιπτωση του Ελληνικου χρεους απο τον δανεισμο των αγορων κεφαλαιου δεν ειχε εξασφαλισεις και το νομικο καθεστως ηταν του Ελληνικου κρατους. Οι κρατικοι θεσμοι μετατραπησαν σε δανειστες οχι για να υποστηριξουν την Ελλαδα που θα μπορουσε να αναδιοργανωσει το χρεος της το 2010 που ηταν σε ιδιωτικα κεφαλαια αλλα για να σωσουν τις ξενες τραπεζες, δηλαδη ειχαν συμφερον υποστηριξης της δικης των οικνομιας! Συναμα με την επιβολη των μετρων των μνημονιων εισαν οι κυριοι υπευθυνοι για την Ελληνικη υφεση και απο το αποτελεσμα της κρισης ειχαν και το κερδος που ανεφερα παραπανω!
Ειναι φανερον οτι κατω απο αυτες τις συνθηκες ειναι απολυτα δικαιο να θεωρηθει οτι μια εκπτωση του κεφαλαιου του ελληνικου χρεους της ταξεως των 120 δισ. ευρω υπερκαλυπτει με κερδος την απωλεια των δανειστων και απλα ισοφαριζει την απωλεια που ειχε η Ελληνικη οικονομια. Υπο απο αυτες τις συνθηκες ειναι απολυτα σωστο αλλα και εφικτο η Ελλαδα να κανει σταση πληρωμων και να διαγραψει μονομερως τουλαχιστον το κοστος της απωλειας της οικνομιας της. Αλλα αυτο βεβαια δεν ειναι αρκετο γιατι μια οικνομια για να ορθοποδησει και να ανακαμψει εστω μετα απο χρονια στο δυνητικο του ΑΕΠ πρεπει να μπορει να χρηματοδοτηθει και αυτο δεν ειναι δυνατον αν γινεται ειτε με χρεος που θα εξαρταται απο το κοστος υψηλων επιτοκιων και απο την επιβολη μετρων λιτοτητας που αποτρεπουν την αναπτυξη ειτε απο κεφαλαια βοηθειας οπως το ΕΣΠΑ που ομως εχει το προβλημα της γραφειοκρατικης αδρανειας!
Ο μονος τροπος που αυτη η χρηματοδοτηση ειναι εφικτη και αποτελεσματικη ειναι αν αυτη η οικνομια εχει νομισματικη κυριαρχια ωστε να εκδωσει πιστωσεις διαθεσιμων και να καλυψει τις δαπανες επενδυσεων κρατικων και ιδιωτικων αλλ και υποστηριξης του διαθεσιμου εισοδηματος! Ιδιως οταν αυτη η οικνομια οπως σημερα η Ελληνικη εχει ισισκελισει το ισοζυγιο εξωτερικων πληρωμων ωστε να μην υποστει απο θεμελειωδεις λογους σοβαρη υποτιμηση της νομισματικης ισοτιμιας και αυξησης του πληθωρισμου, εκτος απο πιθανες κερδοσκοπικες πιεσεις και ελλειμμα εμπιστοσυνης στο εθνικο νομισμα. Αυτα βεβαια μπορουν να καλυφθουν απο ελεγχο φυγης κεφαλαιου αν οι αναγκες εισαγωγων πληρωνονται απο το εξωτερικο εισοδημα και τα κεφαλαια του ΕΣΠΑ! μαλιστα η δυνατοτητα ανταγωνιστικης υποτιμησης ειναι κυριως προς τις οικνομιες που παραγουν τα ιδια προιοντα με τα Ελληνικα και οχι σχετικα με τα νομισματα οικονομιων που παραγουν διαφορετικα προιοντα τω Ελληνικων οπως τα προιοντα των περισσοτερων οικονομιων της ΕΖ! Επισης η νομισματικη κυριαρχια που λειτουργει με την αποτελεσματικη χρηματοδοτηση της οικνομικης δραστηριοτητας απαιτει και μια αντικυκλικη δημοσιονομικη πολιτικη ωστε να σταθεροποιειται η τοπικη οικνομια χωρις να εξαρταται απο τις διαθεσεις της αγορας κεφαλαιου που εχει κυκλικη συμπεριφορα. Περαν αυτων η νομισματικη κυριαρχια επιτρεπει και την ανεξαρτησια της εθνικης πολιτικης ωστε αυτη να εξυπηρετει τα συμφεροντα της ελληνικης κοινοτητας, πολιτειας και του δημου των πολιτων αντι των συμφσροντων των δανειστων και της αγορας κεφαλαιου! Συναμα ολο το υπολοιπο χρεος θα μπορουσε να μετατραπει στο εθνικο νομσμα που οπωε εχω εξηγησει αυτη η μετατροπη ικανοποιει και τους ορους της διεθνους πρακτικης χρεοκοπιας!
Αυτα τα αρχικα στοιχεια αποτελουν την βαση της ορθολογικης αναλυσης μιας μεταβασης σε εθνικο νομισμα που ειναι μονοδρομος για την Ελληνικη οικνομια αν θελει να ορθοποδησει. Ποιος λοιπον σκεπτωμενος Ελληνας ειναι εναντιον της επιστροφης σε εθνικο νομισμα αν αυτη γινει με σχεδιο και οργανωμενα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)